Wil jij wat extra opslagruimte, een plek om te klussen of een gave wijnkelder realiseren? Dan kun je altijd de ruimte onder jouw huis hiervoor gebruiken. Zelf een kelder bouwen is een leuk idee, maar vergt wel de nodige voorbereiding. Hoe pak je dat aan en waar moet je allemaal op letten? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.
Wat heb ik nodig?
We zullen maar meteen eerlijk zijn, het bouwen van een kelder is geen eenvoudige klus. Je moet om te beginnen flink veel grond uitgraven en rekening houden met grond- en regenwater en isolatie. Of wat dacht je van elektronica, licht en een trap om de kelder in te komen? Ga van tevoren goed na welke gereedschappen en materialen je nodig hebt en bestel deze bij bijvoorbeeld Remmers Webshop. Voor het bouwen van een kelder heb je allereerst een goede fundering nodig en natuurlijk een bouwvergunning. Zorg ervoor dat je met een flink budget aan deze klus begint, want alleen al al het gereedschap, de betonvloer en de isolatie kunnen hoog in de kosten oplopen.
Houd hier rekening mee
Bij het bouwen van een eigen kelder moet je rekening houden met een aantal verschillende factoren. Zo is het belangrijk dat het verlichtingssysteem veilig is en dat de ventilatie goed is geregeld, ook tijdens de zomer. Dit draagt bij aan een beter klimaat in de kelder en het voorkomt schimmel. Kijk dus van tevoren goed of er ramen of ventilatieroosters in de kelder kunnen worden geplaatst voor een goede ventilatie. Bedenk ook of je de klus zelf wilt uitvoeren of dat je dit wilt laten doen door aannemer. Als je besluit zelf aan de gang te gaan, kan het geen kwaad van tevoren een inspectie te laten doen. Zo weet jij in ieder geval zeker of het plan dat jij in je hoofd hebt wel mogelijk is.
Stappenplan kelder bouwen
Om te beginnen zou je er altijd voor moeten zorgen dat je gemakkelijk te werk kunt gaan. Er komt veel puin en zand vrij, dus een goede afvoer is noodzakelijk. Het puin kun je vervolgens machinaal laten weghalen of handmatig afvoeren. Bedenk goed of je dit zelf wilt doen of dat je het laat doen door specialisten. Als de ruimte is uitgegraven kun je beginnen aan het metselen van de muren en het storten van de betonvloer. Het meeste werk komt kijken bij de afwerking van de ruimte. Zo kun je denken aan klussen als het waterdicht maken van de kelder, het isoleren van de betonnen vloer en het aanleggen van de waterleiding. Tot slot sluit je de schakelaars aan en kan worden begonnen aan het schilderwerk.