Dakschade heeft verschillende oorzaken: je dak kan beschadigd raken doordat de dakbedekking zijn levensduur heeft bereikt of door externe factoren zoals het weer. Heb jij dakschade? Lees in deze blog welke opties je hebt!
Oorzaken dakschade
Zoals in de inleiding al is benoemd heeft dakschade diverse oorzaken. De belangrijkste is dat de dakbedekking zijn levensduur heeft bereikt. Door veroudering ontstaat er slijtage aan de dakbedekking. Vaak ontstaan er daardoor scheuren of laat de dakbedekking zelfs helemaal los!
Ook de weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de dakbedekking. Ieder seizoen heeft je dakbedekking het zwaar te voorduren: in de herfst door vallende bladeren, in de winter door vorst en sneeuw, in de zomer door extreem hoge temperaturen en in de lente nogmaals door vallende pollen. Maar ook extremere omstandigheden zoals een hittegolf of storm kunnen schade veroorzaken aan je dak.
Dakschade oplossen
Je hebt dakschade: wat nu? Het is belangrijk dat je bij schade aan je dak een dakdekker inschakelt om de schade te herstellen. Doe je dit niet, dan wordt de beschadiging alleen maar erger en krijg je last van vervelende gevolgen zoals lekkage.
Als eerste inspecteert de dakdekker je dak. Zo wordt vastgesteld wat het probleem is en hoe de schade herstelt moet worden. Vervolgens begint de reparatie. Wat de dakdekker precies doet, hangt af van het probleem.
In veel gevallen wordt de dakbedekking hersteld. Afhankelijk van de ernst van de schade, wordt er een reparatiestrook geplaatst of de gehele dakbedekking wordt vervangen. Het kan ook nodig zijn om de dakconstructie te herstellen. Wanneer deze beschadigd is, brengt dit instortingsgevaar met zich mee. Er worden dan extra houten of metalen balken geplaatst om de constructie te herstellen.
Dit zijn twee best ingrijpende reparties: het kan ook zo zijn dat er minder ernstige problemen zijn die opgelost moeten worden, zoals het herstellen van de dakgoten, nokvorsten of schoorsteen.