Metalen leidingen voor gas en water zijn niet buigzaam waardoor het lastig kan zijn om ze te gebruiken. Deze leidingen kunnen op bepaalde plekken moeilijk gelegd worden omdat ze niet flexibel genoeg zijn. Daarom zien we in de praktijk dat tyleen steeds vaker wordt gemaakt. Tyleenslangen zijn daarentegen namelijk wel buigzaam, waardoor het eenvoudiger is om deze aan te leggen op lastige plekken. In deze blog vertellen we je daarom alles over tyleen!
Wat is tyleen?
Tyleen is een soort kunststof. De naam is afgeleid van polyethyleen, waardoor een tyleenslang vaak ook een PE buis wordt genoemd. Tyleen is de meest gebruikte kunststof over de hele wereld. Als het gaat om verbouwen en klussen, zien we tyleen vaak terugkomen in de vorm van tyleenslangen en tyleen koppelingen voor deze slangen. Waarvoor je tyleen kunt gebruiken als je gaat verbouwen of klussen, lees je hieronder.
Waarvoor wordt tyleen gebruikt?
Slangen van tyleen worden voornamelijk gebruikt in de aanleg van water en gas. Tyleen heeft een groot voordeel ten opzichte van metalen leidingen omdat het tyleen een stuk flexibeler is. Hierdoor is een tyleenslang makkelijker aan te leggen op slecht bereikbare plekken en krappe ruimtes.
Diameters van een slang van tyleen
Slangen van tyleen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters, welke je nodig hebt ligt aan de hoeveelheid water of gas die je erin wilt vervoeren en over welke afstand dit gebeurt. Een typische diameter voor een tyleenslang is 20 mm. Een slang van tyleen ligt vaak in de grond, en wordt idealiter 50 tot 60 centimeter diep gelegd. Dat komt zodat wat in de slang zit niet bevriest als het buiten kouder is. Tyleenslangen zijn daarom vooral geschikt om water of gas over korte afstand te transporteren, zoals buitenshuis naar een kraan of buitenkeuken.
Koppelingen van tyleen
Naast slangen van tyleen, maken we ook gebruik van koppelingen van tyleen. Deze koppelingen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de slangen, namelijk tyleen. Tyleen koppelingen worden gebruikt om twee stukken tyleenslang aan elkaar te koppelen. Op deze manier kun je eenvoudig twee stukken slang met elkaar verbinden of twee verschillende diameters met elkaar verbinden. Ook kun je zo makkelijk een aftakking maken in je waterleiding.
Een koppeling van tyleen aansluiten
Een koppeling aansluiten van een slang van tyleen, doe je door eerst de slang op maat te zagen met een ijzerzaag. Met een afbramer zorg je er vervolgens voor dat de bramen verwijdert zijn. Het volgende dat je doet is de wartelmoer voor drievierde losdraaien. Hierna kun je de slang van tyleen tot aan de stootrand in de tyleenkoppeling duwen. Voor de zekerheid kun je dit ook aftekenen op de slang van tyleen, om zeker te weten dat de tyleenslang ver genoeg in de koppeling zit om lekkage te voorkomen. Na het dichtdraaien van de wartel, ben je klaar. Nu weet je alles over tyleen en waar het voor gebruikt wordt!